Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat nasi goreng mudah dan cara memasak membuat nasi goreng mudah sehingga siap untuk dimakan. Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Eh berapa banyak mudah daa.... Ok selamat mencuba.

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Bahan-Bahannya:
1 mangkuk nasi sejuk
2 pokok sawi - dibersihkan dan dipotong 1 inci
Sedikit kobis - di bersihkan dan dipotong nipis
2 biji telur
2 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan kicap lemak masin
Sedikit garam dan serbuk perasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu makan ikan bilis

Cara-caranya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
3. Masukkan sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu.
4. Masukkan nasi sejuk. Gaul rata.
5. Masukkan kicap. Gaul rata.
6. Ketepikan nasi ke satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur hingga hancur dan telur jadi scramble.
7. Gaul telur dengan nasi goreng hingga rata.
8. Perlahankan api dan gaul nasi sekali sekala untuk 5 minit lagi.
9. Tutup api dan hidangkan.

Ok sudah siap resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Selamat mencuba!


Source and citation:http://resepicikguani.blogspot.com/2013/07/nasi-goreng-biasa.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Spicy chicken fried rice

Ingredients

  • 300g mixed basmati and wild rice
  • 1 chicken stock cube
  • 4 skinless chicken breasts, thinly sliced
  • 3 tsp ground cumin
  • good pinch chilli flakes
  • handful coriander, roughly chopped
  • 1 tbsp sunflower oil
  • 2 red peppers, deseeded and thinly sliced
  • 400g can kidney beans, rinsed and drained
  • bunch spring onions, thinly sliced

Method

  1. Put the rice into a saucepan, cover with water, crumble in the stock cube, then bring to the boil. Stir the rice once, then simmer for about 20 mins until tender. Drain well.
  2. Meanwhile, toss the chicken in the spices and coriander. Heat a pan, add the oil, tip in the peppers, then stir-fry for 3 mins until starting to soften. Add the chicken, then fry until golden, about 5 mins. Add the rice, beans and spring onions, then warm through.

No comments:

Post a Comment