Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat nasi goreng mudah dan cara memasak membuat nasi goreng mudah sehingga siap untuk dimakan. Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Eh berapa banyak mudah daa.... Ok selamat mencuba.

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Bahan-Bahannya:
1 mangkuk nasi sejuk
2 pokok sawi - dibersihkan dan dipotong 1 inci
Sedikit kobis - di bersihkan dan dipotong nipis
2 biji telur
2 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan kicap lemak masin
Sedikit garam dan serbuk perasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu makan ikan bilis

Cara-caranya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
3. Masukkan sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu.
4. Masukkan nasi sejuk. Gaul rata.
5. Masukkan kicap. Gaul rata.
6. Ketepikan nasi ke satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur hingga hancur dan telur jadi scramble.
7. Gaul telur dengan nasi goreng hingga rata.
8. Perlahankan api dan gaul nasi sekali sekala untuk 5 minit lagi.
9. Tutup api dan hidangkan.

Ok sudah siap resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Selamat mencuba!


Source and citation:http://resepicikguani.blogspot.com/2013/07/nasi-goreng-biasa.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Eggy fried rice

Ingredients

  • 200g basmati rice (or use cooked rice)
  • 85g carrots, diced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 2 eggs
  • 25g butter
  • 2 large spring onions, finely sliced
  • 1 tbsp soy sauce
  • 85g frozen peas

Method

  1. Wash the rice and cook according to pack instructions in lightly salted water with the diced carrots. About 5 minutes before it's ready, tip in the frozen peas.
  2. While the rice is cooking, heat the oil in as mall frying pan (about 20cm) and lightly beat the eggs with a little salt. Pour the eggs into the pan to coat the base, and cook until almost set as a thin omelette - this should take about 2-3 minutes. Flip the omelette and cook for a few seconds more, then slide it out of the pan and roll it up into a sausage shape. Keep warm.
  3. Melt the butter in a wok or large frying pan and sauté the spring onions for 1 minute. Fluff up the rice mixture with a fork (there should be no cooking liquid left). Tip into the wok with the soy sauce and a little salt and freshly ground black pepper, then stir fry for 2 minutes.
  4. Divide half the rice between two bowls, cut the omelette crossways into strips and scatter over the top. (Keep the remaining rice in a cool place for later.)

No comments:

Post a Comment