Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat nasi goreng mudah dan cara memasak membuat nasi goreng mudah sehingga siap untuk dimakan. Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Eh berapa banyak mudah daa.... Ok selamat mencuba.

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Bahan-Bahannya:
1 mangkuk nasi sejuk
2 pokok sawi - dibersihkan dan dipotong 1 inci
Sedikit kobis - di bersihkan dan dipotong nipis
2 biji telur
2 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan kicap lemak masin
Sedikit garam dan serbuk perasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu makan ikan bilis

Cara-caranya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
3. Masukkan sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu.
4. Masukkan nasi sejuk. Gaul rata.
5. Masukkan kicap. Gaul rata.
6. Ketepikan nasi ke satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur hingga hancur dan telur jadi scramble.
7. Gaul telur dengan nasi goreng hingga rata.
8. Perlahankan api dan gaul nasi sekali sekala untuk 5 minit lagi.
9. Tutup api dan hidangkan.

Ok sudah siap resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Selamat mencuba!


Source and citation:http://resepicikguani.blogspot.com/2013/07/nasi-goreng-biasa.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Fried Rice Any Way You like It 1

Cooking fried rice isn’t a science; you don’t need exact ingredients or measurements. And just about anything belongs in fried rice: leftover roast chicken, fried tofu, ham, frozen veggies. Just don’t use super “wet” leftovers like a curry or chap chye, or your fried rice will most likely turn to mush. As for seasonings, experiment with ginger, sesame oil, kecap manis, chili paste, etc. or add herbs like Thai basil or cilantro.
Time: 20 minutes
Makes: 3 to 4 servings
4 cups cooked long or medium grain rice, leftover from the day before or refrigerated for at least 2 hours
1 tablespoon canola or other neutral oil
2 cloves garlic, minced
1/2 medium red or yellow onion, coarsely chopped (about 1/2 cup)
1 cup carrots chopped into small pieces (about 2 medium)
3 eggs
1 cup chopped leftover meat or tofu
1/2 cup frozen peas, defrosted
2 tablespoons oyster sauce (or sweet soy sauce)
2 tablespoons soy sauce (or fish sauce)
Salt
White pepper powder

No comments:

Post a Comment