Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat nasi goreng mudah dan cara memasak membuat nasi goreng mudah sehingga siap untuk dimakan. Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Eh berapa banyak mudah daa.... Ok selamat mencuba.

Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Bahan-Bahannya:
1 mangkuk nasi sejuk
2 pokok sawi - dibersihkan dan dipotong 1 inci
Sedikit kobis - di bersihkan dan dipotong nipis
2 biji telur
2 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan kicap lemak masin
Sedikit garam dan serbuk perasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu makan ikan bilis

Cara-caranya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
3. Masukkan sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu.
4. Masukkan nasi sejuk. Gaul rata.
5. Masukkan kicap. Gaul rata.
6. Ketepikan nasi ke satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur hingga hancur dan telur jadi scramble.
7. Gaul telur dengan nasi goreng hingga rata.
8. Perlahankan api dan gaul nasi sekali sekala untuk 5 minit lagi.
9. Tutup api dan hidangkan.

Ok sudah siap resepi dan cara membuat nasi goreng mudah. Selamat mencuba!


Source and citation:http://resepicikguani.blogspot.com/2013/07/nasi-goreng-biasa.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah

Secrets to Making Fabulous Fried Rice 1

After years of experimenting and watching, however, I have to say my fried rice is pretty good. So here are my 5 secrets anyone can pick up and you’ll soon be on your way to making fabulous fried rice.
  1. Use cold, leftover cooked rice. Left in the fridge overnight, the rice grains will firm up, making it easier to separate and decreasing the chances of your fried rice turning out mushy. If you can’t wait, air freshly-cooked rice to remove moisture and refrigerate the rice for a few hours before cooking.
  2. Use medium to long grain rice, not short grain sweet/sushi rice or glutinous rice. Medium grain jasmine rice is my choice for fluffy, sturdy grains that don’t clump or fall apart when fried. Short grain rice tends to be softer and to stick together.

No comments:

Post a Comment